HÄR ÄR DIN VÄLKOMSTGÅVA

 Laddar ...

RÄTT BOK TILL RÄTT TID

Goboken är en bokklubb där böckerna du får växer med barnet. Bli medlem i dag och få första bokpaketet utan extra kostnad. Det finns inga köpförpliktelser och du kan när som helst säga upp ditt medlemskap.

DETTA SÄGER VÅRA MEDLEMMAR

RÄTT BOK TILL RÄTT TID

BÖCKER TILL BABYN

Babyn behöver enkla, gärna mjuka böcker med lekar, ljud och musik som kan utforskas med alla sinnen. Sånger, rim och rytm är extra bra för språkutvecklingen nu.

Här är några exempel på bokpaket till babyn. Närhet, kroppsvärmen och din röst är det bästa du kan ge ditt barn nu. Läsestunden ger allt detta och är mysig för er båda.

HUR LÄSER MAN FÖR DEN NYFÖDDE?

HUR ENGAGERAR DU BARNET

 • Rytm i språket: Under de första månaderna av barnets liv responderar barnet mest på rytmiska rim och verser som du berättar eller sjunger – för din röst, tonen och rytmen i den – är det som fängslar barnet mest nu. Efter ett par veckor kommer du att märka att barnet tittar uppmärksamnt på ditt ansikte när du läser.
 • Lägg märke till barnets kroppsspråk och anpassa läsningen till det. Om barnet exempelvis sparkar eller stirrar eller andas snabbare vid en illustration eller en text, så dröj kvar vid den och repetera texten eller titta mer på den illustration som väcker denna entusiasm.
 • När du läser med en mjuk och melodisk röst, kommer barnet att slappna av och söka sig till dig. Peka gärna på illustrationerna när du myser med barnet och pratar med det mellan själva läsningen.
 • Böcker med starka färger och kontraster fängslar mest eftersom den nyfödde har begränsad syn vid födseln och under de första veckorna.
 • Bra positioner: Kuddar kan stödja barnets nacke i armvecket medan du håller boken, eller så kan du lägga ner barnet på sängen medan du själv ligger på sidan och tittar på barnet och samtidigt håller boken – med hjälp av kuddar.
 • En bra tidpunkt: Ha gärna läsestunden under en tid på dagen som passar babyn bäst. De första tre månaderna kan det hända att barnet kan verka oroligt, bland annat på grund av att det vänjer magen och matsmältningen. Du kan dämpa obehaget genom att byta ställning, eller vänta lite innan du fortsätter att läsa. Ibland kan det hjälpa barnet att du fortsätter läsa även om barnet är lite oroligt.

HUR STÄRKER DU SPRÅKUTVECKLINGEN

 • Texter med rim och och rytm, barnramsor och sånger är perfekta för det nyfödda barnet. Läs ramsorna flera gånger så att barnet får höra ljuden och rytmen i sitt språk.
 • Det är bra att röra vid barnets kroppsdelar när du högläser en text som innehåller ord som hår, haka och fötter. På så sätt skapar du ett förhållande mellan det barnet hör och den fysiska beröringen.
 • Kom ihåg att dämpa andra ljud runt omkring när du läser – annars kan det distrahera barnets uppmärksamhet.
 • Småprat: Vissa föräldrar tycker att det känns konstigt att läsa högt för en nyfödd som inte ser ut att kunna ge respons. Det kan hjälpa att småprata lite med barnet när du läser – precis som om du har ett samtal om hur barnet uttrycker sig och att du svarar på det du tänker att barnet säger och tycker.
 • Om babyn somnar så kan du fortsätta att läsa. Din röst är rogivande och kommer framöver mata barnets hjärna med ord.
 • Du kan experimentera med din röst och se hur barnet reagerar. Under den första månaden kan det vara så att barnet bara känner sig lugn när det hör din röst läsa. Verkar det som att babyn föredrar några tonlägen framför andra? Lägger du märke till babyns reaktioner redan från början kommer du att se alla de underbara sätt nyfödda tar in det du säger och hur du säger det.